Veri Tabani nedir?
Veri tabaninin Ingilizce karsiligi “Database” dir. Veri tabani’ni kisaca açiklamak gerekirse bilgilerin depolandigi, güncellenebildigi, silinebildigi ve ekleme yapilabildigi sistemlere genel olarak verilen isimdir. Günümüz de bir çok kamu ve özel kurulusta veri tabani sistemi vardir. Veri tabani sistemi kuruluslarin aradiklari bilgileri kolaylikla erisebilmelerini saglamaktadir. Örnegin bankalarda, okullarda binlerce müsteri ve ögrenci bulunmasina ragmen müsteri/ ögrencinin tek bir numarasiyla bütün bilgilerine ulasmamizi saglayan sistem veri tabanidir.
Eger veri tabani sistemi olmasaydi isimiz çok zor olurdu onlarca insan içerisinden tek tek hepsini incelememiz gerekirdi belki de bilgilerimiz düzgün sekilde depolanmadigi için yok olabilirdi.
Veri tabaninin faydali yönlerinden bir tanesi de veri tekrarlarini ortadan kaldirmasi ve en aza indirerek bize zamandan tasarruf etmesidir.
Veri tabani uygulama türleri nelerdir?
Veri tabani uygulamalari iki temel türe ayrilabilir. Bunlar söyledir;
1)Düz dosya veri tabani:
Bu tür programlarda tümveri tabani tek bir tabloya sigdirilmalidir. Bu birkaç kayitta ortak olan bir bilginin her kayitta tekrarlana bilecegi anlamina gelir.
2) Iliskisel veritabani: Bu tür veri tabanlarinda ise bir tablo birden çok tabloya baglanabilmektedir. Yani kisaca açiklamak gerekirse, elimizde birden çok tablo var ve birkaç verinin birden fazla tabloda bulunmasi gerekiyor. Bunun için her tabloya teker teker yazmak yerine veriyi ana tablosunda olusturup diger tablolara baglayabiliriz, ve bu bizim isimizi oldukça kolaylastirmaktadir. Bu sekilde verilerimiz daha az yer kaplar ve islemlerimiz kolaylasmis olur bu sekilde tekrardan zamandan tasarruf etmis oluruz.
Iliskisel veri tabani sistemleri nelerdir?
1)MySql
2)MsSql
3)PostgreSQL
4)Oracle
5)Sybase
6)Berkeley
7)Firebird
8)Ms Accsess
Bunlarin yaninda 3 adet veri tabani dili vardir bunlar;
1)SQL
2)Pl/SQL
3)Oql
Ve son olarak 3 tane de veri tabani bileseni vardir;
1) Tablolar
2) Sorgular
3) Formlar
Yazılım Geliştirici & Yazılım Uzmanı