SEO NEDIR?
“SEO” (Search Engine Optimization), kisaltmasidir. Yani Türkçe de “arama motoru optimizasyonu” denir. SEO site içi ( on-page ) ve site disi ( off-page ) olmak üzere ikiye ayrilmaktadir. Yasantimizda ki yeri ise arama motorlarinda sayfalarimizi veya sitelerimizi üst siralara çikartmakta etkili olur. Yani kisaca arama motorlarinda yükselmek adina yapilan çalismalara denir. SEO’nun bir diger önemi ise rakiplerimizi geçmemize yardimci olmasidir, SEO’yu sitemizde kullandigimizda müsteriler veya arastirma yapan insanlar genellikle ilk sirada olan siteyi ziyaret ederler eger orada aradiklarini bulamazlarsa diger sitelere bakarlar. Biz bunu sansa birakmayip SEO’yu sitemizde kullanmaliyiz ki rakiplerimizin siralamalarindan, ziyaretçi sayilarindan daha çok olalim ve ilk siraya biz çikalim. SEO metin, içerik, sayfa basliklari ve sayfamizin HTML kodlarinda bulunan ilgili diger bilgileri bulmaya çalisir, ve sonuçlari daraltir. SEO olmadan rekabet çok sikici olabilir ve ilk siralardaki sitelerle rekabet etmemiz güç olur. Bu yöntem markanizin daha çok taninmasina da yardimci olabilir. Bunlarin sonucunda ise ürün satislarimiz olumlu yönde etkilenebilir. Hatta kurumsal olarak büyüme ve gelisme bile saglayabiliriz.
SEO’nun yapilabilmesi için izlememiz gereken birkaç adim vardir. Ilk olarak kendi sitemizin kodlarini ona göre ayarlamamiz ve uyumlu olmasini saglamamiz gerekmektir. Ardindan sitemizin hizini arama motorlarinin sevecegi hiza çikartmamiz gerekir. Böylelikle SEO sitemizde daha düzgün bir sekilde faaliyet gösterebilir.
Yasantimizda SEO’yu kabaca tabir etmek istersek eger e-ticaret sitelerinin en islek caddelerde yer almasini saglayan ve onlari daha dikkat çekici yapan uygulamalar bütünüdür diyebiliriz. Arama motorlari ve müsteriler ayrilmaz bir bütün olarak gözükebilir, çünkü sizin siteniz arama motorlarinin ihtiyacini karsiliyorsa fakat müsterilerin arastirma yapan kisilerin sorularina, ihtiyaçlarina cevap veremiyorsa o site pek ziyaret edilemeyebilir.
Son olarak ise SEO Döngüsü gibi bir durum vardir. SEO’yu kullandigimizda ilk olarak arama motorlari hemen onu takip eden ziyaretçi ve müsteri sayisi daha sonrasinda ise ilk sayfaya yükselmemiz ve SEO’yu ikiye ayirdigimiz iç sayfa (on-page) ve dis sayfa (off-page) olarak ayirmamiz. SEO döngüsü genellikle böyle sürmektedir.
Eger sitemizi ilgi odagi yapip daha çok ziyaretçi çekmek ve siralamada yukarlarda görmek istiyorsak mutlaka SEO’yu sitemizde kullanmamiz gerekir.
Yazılım Geliştirici & Yazılım Uzmanı