Tarayıcınız JavaScript! desteklememektedir.

Php Nedir? Nasil Kullanilir ?

PHP NEDIR? NASIL KULLANILIR?

Bu makalede: PHP nedir? , Ne amaçla hangi alanlarda kullaniriz? Gibi sorularin cevabini vermeye çalisacagim.

?PHP: Hypertext Preprocessor, Türkçesi “Üstün yazi Önislemcisi asil adi “Personel Home Page” yani “Kisisel Ana Sayfa” olarak geçer. Internet için üretilmis, sunucu tarafli, çok genis kullanimli, genel amaçli , HTML içerisine gömülebilen betik ve programlama dilidir. Betik, yorumlamak için yazilmis özel çalisma zamani sistemlerinin yorumlayabilecegi programlama diline denir. Ilk kez 1995 yilinda Rasmus Ledorf tarafindan yaratilan PHP'nin gelistirilmesi bugün PHP toplulugu tarafindan sürdürülmektedir. PHP kodlari, PHP isleme modülü bulunan bir web sunucusu tarafindan yorumlanir ve çikti olarak web sayfasi üretilir. PHP açik kaynak kodlu bir yazilim olup PHP Lisansi ile dagitilmaktadir. Bu lisans kullanim sartlari kisminda GNU (Genel Kamu Lisansi) ile örtüsmese de, PHP tüm web sunuculara ve hemen hemen tüm isletim sistemi ve platforma ücretsiz olarak yüklenebilir.

PHP, özellikle dinamik web sayfalari yapmak amaciyla gelistirilmis, sunucu tarafinda çalisan bir programlama dilidir. PHP, formdan bilgi almak, dinamik sayfa içerigi yaratmak, cookie göndermek ve almak gibi diger bazi programlarinin yaptiklarini yapabilir. PHP'nin belki de en iyi oldugu ve en çok kendini ön planda gösterdigi özelligi, genis veritabani destegidir. Veritabani kullanan bir site hazirlamak çok kolaylastirilmistir. Desteklenen veritabanlarini söyle siralayabiliriz: Adabas, Interbase, Solid, dbase, msql, Sybase, Empress, mysql, Velocis, filepro, Oracle, Unix dbm, Informix, postgresql, Microsoft SQL.

PHP kodlarini kendi bilgisayarimizda çalistirabilmek için Wamp, EasyPHP, Xampp, AppServ gibi programlardan biri kullanilabilir. Program kurulduktan sonra tarayicimizda http://localhost/ yazdigimizda programa ait bir sayfa açilacaktir. Ayrica yeni baslayanlarin en çok yaptigi hata bu klasör ve php dosyalarini adlandirirken Türkçe karakter kullanmaktir kodlar dogru olsa bile çalismayacaktir buna dikkat etmeyi de unutmayin.Anlasilir, düzenli ve hizli kod yazabilmek için bazi programlarini kullanabilirsiniz. Bunlardan bazilari: Notepad++ ,Sublime Text, Eclipse, NetBeans.Sublime Text kod yazarken sundugu kolayliklar açisindan güzel bu nedenle tavsiye ederim. Genelde de PHP yazan programcilarin en çok kullandigi editörmüs. Bu anlattigim programlarin kurulumu basit olup daha öncesinde program kurmus kisilerin kolayca kurabilecegi programlardir.