Uzun süredir hazirlamayi düsündügüm Swift egitimlerine bu makale ile baslangiç yapmis bulunmaktayim arkadaslar. Bildiginiz üzere, Swift Programlama Dili ile ilgili çok fazla Türkçe makale ve kaynak yok.
Swift Nedir? Nerelerde Kullanilir?
IOS, Mac uygulamalari gelistirmek için, ilk olarak Apple Dünya gelistiriciler konferasinda duyurulan bir programlama dilidir. Apple'in söylemine göre, Objective-C'den 2.6 kata kadar daha hizli çalismaktadir. Bu durum, -özellikle- mobil uygulamalarda gelistiriciler için ciddi önem arz etmektedir. Zira, uygulama gelistirme esnasinda gelistiricinin en çok dikkat ettigi konulardan biri, uygulamanin çalisacagi cihazlardaki performansidir.
Ön Gereksinimler
OOP ile uygulama gelistirmis olmaniz, -en azindan temel düzeyde C programlama dili- biliyor olmaniz yeterli.
Swift ile diger programlama dillerinin arasindaki farkliliklar
Her programlama dili, belirli ihtiyaçlar üzerine gelistiriliyor. Dolayisi ile gerek çalisma ortami (IDE), gerek compiler, gerekse syntax anlaminda farkliliklari olabiliyor. Swift, XCode ile çalisiyor. Dolayisi ile Objective-C'den geçenler için IDE degisikligi olmuyor. Ancak syntax anlaminda farkliliklari mevcut. Bu durum, Objective-C'den Swift'e geçenler için belirli bir zaman alabiliyor. Aslinda Java ile C# arasindaki syntax farkliligi gibi düsünebiliriz. Birbirlerine ne kadar yakin olsalar da farkli yazim kurallari mevcut. Bu, swift içinde geçerli. Objective-C ile benzer syntaxlara sahip olsalar da, bir o kadar da farkli olduklarini söyleyebiliriz.
Gerçi programlamanin tarihçesine bakarsak, su anda karisik görünen programlama dilleri, 1950'li 1960'li yillarde gelistirilen programlama dillerinin yaninda oldukça kolay. Düsünün, OOP'u geçtim, class kavrami yok, kodlar spaghetti code, hepsi alt alta yaziliyor, go to ile satirdan satira atlaniyor. Kopyala yapistir kodlar, yapilan küçük degisikliklerin aldigi zaman, compiler hatalarinin çözüm süreleri vs. bir yazilimci için hiç istenmeyen durumlar. Bunu da düsük seviyeli-orta seviyeli-yüksek seviyeli programlama dillerinin farkliliklari olarak ayirabiliriz. Her programlama dilinin kendine has kolayliklari ve kullanim alanlarinin oldugu unutmamak lazim.
Programlama Tarihçesi ile ilgili kisa bir bilgilendirme yaptiktan sonra dönelim Swift'e;
Bazi keyword'leri JavaScript'i andiriyor. Mesela sabit tanimlarken "let", degisken tanimlarken "var" keywordleri kullaniliyor. Tabii JavaScript'i andiriyor derken, bire bir ayni, ya da büyük bir çogunlugu ayni degil.
Yukarida da belirttigim gibi, karisik görünüyor, ama gerek ögrenmesi gerek uygulama gelistirmesi çok keyifli Swift ile.
Bir sonraki makalemizde, Swift Sabit Tanimlama, Swift Degisken Tanimlama konularina deginecegiz.
Hepinize bol kod'lu günler diliyorum.
Yazılım Geliştirici & Yazılım Uzmanı