Merhaba Arkadaslar,
Angular JS, adindan da anlasildigi gibi bir JavaScript Kütüphanesi. JavaScript ile çalisiyor. Diger Javascript Framework'lerine göre en önemli avantaji Google tarafindan destekleniyor olmasi ve açik kaynak kodlu olmasi.
Maksadi, SPA(Single Page Application) uygulamalarin gelistirilmesinde is yükünü minimuma indirmek. Simdi diyebilirsiniz, o zaman bunu kullanmak isime gelmez! Bu düsüncenizi derinlestirmeden detaylandiralim;
Bir web uygulamasinin yasam döngüsünü ele aldigimizda, her bir sayfa yüklenirken JS,Css,Html kodlari tekrar tekrar render edilerek browsera gönderiliyor ve sürekli upload islemi gerçeklestiriliyor.
Ayni uygulama içerisinde bir sayfanin JS,Css,Html kodlari 2 mb diger sayfanin kodlari 2.4 mb diyelim. Normal sartlarda 2 mb'yi bir seferde yükleyip digerlerini üzerine ilave etse, her seferinde tekrar tekrar yüklemese, performans açisindan muhtesem olmaz miydi?
Ki zaten, olmasi gereken de bu. Daha öncesinde jQuery ile OOP(Object Oriented Programming) metodolojilerine bagli kalarak gerekli notasyonlar araciligi ile bu yükü minimuma indirmeye çalisiyorduk ancak çok mümkün olmuyordu.
Bu arada SPA bir çok web uygulamasinda kullaniliyor, bunlardan bazilari;
- Instagram
- Facebook
- Twitter
*Yukaridaki örnekler çogaltilabilir. Ben sadece en çok bilinenlerden bazilarini yazdim.
Angular JS ile gerekli kodlar tek seferde yüklüyor, sayfa degisimlerinde sürekli ayni islemler tekrarlanmiyor. Dolayisi ile performans anlaminda ciddi bir kazanç söz konusu.
JS Frameworklerinin içerisinde SPA olan yalnizca Angular degil, React JS vs bazi frameworkler mevcut.
Sürekli jQuery ile kiyaslaniyor, ama sunu söyleyebilirim ki, Angular JS ile uygulama gelistirmek jQuery ile uygulama gelistirmekten daha kolay.
Angular JS, MVC patternini implement etmis bir framework. MVC patternini bilmiyorsaniz burayi tiklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.
Angular JS, jQuery ve çesitli JavaScript Framework'lerine göre data-binding kullanimi konusunda çok daha kolay. (One way databinding,two way databinding) Bu konulara derinlemesine deginecegiz.
Angular JS'in en önemli avantajlarindan birisi de template kullanimi. 5 farkli metodoloji ile yapilabiliyor. Ki buna yorum satiri (comment line)'da dahil. Bu konulara da derinlemesine deginecegiz.
Her bir islemin farkli katmanlarda yapilmasi, tekrarsiz ve temiz kod yazma olanagi sagliyor.
Angular JS, 2.ci sürümü ile birlikte TypeScript diliyle gelistirilmeye baslandi.
* TypeScript ile alakali, Angular JS egitim makalelerimizin devaminda TypeScript nedir? Nerede kullanilir? Nasil kullanilir? gibi çesitli konularda makaleler yazacagim ve TypeScript'i derinlemesine anlatacagim.
Bir sonraki makalemizde Angular JS'e giris yapacagiz...